4 Mayıs 2014 Pazar

6.HASTALIK

Herkese iyi haftalar.
Geçtiğimiz hafta Ahmet Tuna’nın ateşlendiğinden bahsetmiştim.3 gün boyunca geçmeyen ateş bizi biraz telaşlandırdı. Bebekliğinden beri ateşle bir mücadelemiz var, biraz alışkın olsak da her ateşlenmesi farklı , bizi ve Ahmet Tuna’yı etkiliyor.
3 gün yüksek ateş 4.gün geçti, günlerden 1 Mayıs. Biz evdeyiz Ahmet Tuna biraz huysuz, parka gidelim diye tutturdu. Ben geçen hafta üşüttü sandığım için pek dışarı çıkarma taraftarı değildim. Arasta Park’a gidelim dedik. Eve geldik, uyuyup uyandıktan sonra vücudunda kırmızı kırmızı benekler çıktığını gördüm. İlk aklıma gelen kızamık, yada kızıl oldu. Aşı oldukları için herhalde böyle geçiriyorlar dedim. Ertesi gün doktorumuz Halil Bey ile konuştuk, şehir dışındaymış. Birkaç fotoğraf gönderdim. 6. Hastalık geçirdiğini söyledi, ateşi tekrar çıkmadıysa kendi haline bırakın dedi. Ve kırmızı benekler 3. Günün sonunda yok gibi bir şeydi. Artık geçtiler Ahmet Tuna normal haline döndü.
6.hastalık ile ilgili internetten bulduğum açıklayıcı bir yazıyı paylaşmak istiyorum. Çok telaşlanacak bir hastalık değil yine de dikkatli olmak lazım.


6.NCI HASTALIK
Bu hafta hemen hemen bebekken hepimizin geçirdiği, bizim bebeklerimiz yakalandığında da bizleri bayağı telaşlandıran 6. Hastalığı konuşacağız. Söyleşimizi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı , sevgili Dr. Türker Erkcan ile yaptık. Bu konuda aldığımız doyurucu bilgiyi sizlerle paylaşıyoruz:

Anne ve babalara “Altıncı Hastalık “ olarak bahsedilen bu hastalık nedir.?
Altıncı hastalık genellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülen , 3-4 gün Yüksek ateşle seyreden ve ateşin hemen ardından pembe pembe küçük döküntü dediğimiz lekeler oluşturan , Virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır.
Etkeni Herpes virüs tip 6 denilen bir virüstür. Çocukluk çağında yüksek ateşle seyreden ve genellikle de gereksiz yere yüksek doz antibiyotik kullanılmasına neden olan bir hastalıktır.Hastalığın geçirildiği sırada ateşin oldukça yüksek seyretmesi ve hiçbir hastalık belirtisi göstermeden 3-4 gün kadar sürekli çıkıp inmesi aileleri oldukça tedirgin eder ve paniğe kapılmalarına neden olur.
Hekimler yönünden de bakıldığında ateşin olduğu dönemde hiçbir muayene belirtisi vermemesinden dolayı ve nedeni belli olmayan bir ateş görüntüsü vermesi dolayısı ile hekimleri de çok huzursuz eder ve çoğu hekim de 3-4 gün sonra döküntüleri gördüğünde Ateşin düşmesi ile aile ile birlikte derin bir nefes alıp oh be der.......!
6.Hastalık ingilizcede Roseola, Roseola infantum, 3-Day-Fever (3 Günlük Ateş), baby measles ve rose rash olarak da bilinir. Hatta bizim gibi “sixth disease” de denilir.

Çocuklarda hangi yaş gurubunda görülür? Mevsimlerin etkisi varmıdır.? Bu dönem geçtikten sonra yakalanma ihtimali yok mudur?
Altıncı hastalık çocukluk çağında sıklıkla 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür,Görülme sıklığına bakılıdığında özellikle ilkbahar ve sonbaharda daha sık olarak görüldüğü tespit edilmiştir.
Hastalık pek tabii ki farklı mevsimlerde de görülebilir. Ancak bebek ve çocukların bir hastalığıdır .Geçirildikten sonra hayat boyu bağışılık bırakır ve bir daha geçirilmez...

Aşısı yok mudur?
Altıncı hastalık için henüz hazırlanmış bir aşı yoktur.

Ne gibi belirtiler verir?
Altıncı hastalıkta döküntüler görülünceye kadar en önemli belirti Yüksek ateştir. Bunun yanında huzursuzluk olabilir.onun dışında belirgin bir belirti olmaz. Çocuk 39 -39.5 derece ateş içerisinde eller ayaklar hafif morarmış ve titrer şekilde genelde acil servise müracacat eder bir kısmında ateşe bağlı kasılmalar ve havale geçirme şikayetleri ile acil olarak hastahaneye müracacat edildiği görülür.Çok ağır geçirenlerde bazen baş ağrısı ,bulantı kusma dalgınlık kendinden geçme sayıklama uykuya eğilim uyanamama gibi bir durum görülebilir...Eğer çocuk yeterince sıvı alamazsa cildinde kuruluk gözlerinde hafif çökme halsızlik olabilir...Döküntüler görüldüğünde pembe gövdeye yayılan döküntüler önemlidir...

Döküntü diğer hastalıklardan nasıl ayırt edilir?
3-4 gün kadar belirli bir hastalık nedeni olmadan sadece huzursuzluk ve yüksek ateşle seyreden ve çocuk doktoru tarafından muayene edildiğinde herhangi bir hastalık odağı bulunamayan bir viral enfeksiyondur.. 3-4 gün süren bir ateşli dönemden sonra döküntülerin olması.ve hızla aniden ateşin düşüp kaybolması karekteristiktir..Bu çok önemli bir belirtidir Zira diğer hastalıklarda örneğin kızamık ta genelde döküntü ile birlikte ateş başlar...
Ayrıca diğer çocukluk çağı hastalıklarında döküntü boyun ve yüzden başlarken 6 hastalıkta döküntüler gövdeden başlar ve daha sonra kollara yayılır.....
Döküntüler tip olarak da diğer hastalıklardan farklıdır , görülür görülmez kısa bir süre içerisnde 2-3 saat gibi hemen solmaya başlarlar 2- 3 günde de kaybolurlar geriye de bir iz bırakmazlar....
Döküntüler pembe renkli maküler dediğimiz küçük mercimek kadar yada makülopapüler dediğimiz hafif ortası kabarık beneklerdir ve döküntülere parmağımızı bastırıp çektiğimizde solarlar.Tüm bunların yanında pembe renkli döküntüler başladığında veya hemen öncesi göz kapaklarında da hafif bir şişme olur. Bu da önemli bir belirtidir...

Diş çıkarma ile karışmaması için neye dikkat etmek gerekir?
Diş çıkarma döneminde çocuklar çok kolay enfeksiyonlar aldıklarından dolayı hafif üst solunum yolu enfeksiyonları ,hafif ishaller çok sık görülür..Nedeni ise damaklarının kaşınmasından dolayı ellerini ve diğer bütün cisimleri sürekli ağızlarına koymalarıdır.Ayrıca uykusuzluk ve huzursuzluk ,iştahsızlık bu dönemde bebeklerin bağışıklık sistemlerini zayıflatır.Nedeni ne olursa olsun bebeğin genel durumunu bozan hastalıklar.38.5 ve üzerindeki ateşli hastalıklarda bütün bebeklerin mutlaka çocuk uzmanı tarafından kontrol edilmeleri gerekir.Büyük çocuklarda çok yüksek ateş yoksa genel durumu da iyiyse basit bir enfeksiyondur denilip parasetamol verilip takip edilebilir.
6 hastalıkta genelde 39 ve üzerinde ciddi bir ateş ve huzursuzluk vardır.....! Ateşin çok yüksek seyretmesi ve çocuğun yaşamını sıkıntılı bir hale getirmesi nedeni ile diğer basit viral enfeksiyonlardan ayrılır....!

Nasıl bulaşır ? Hastalığı bir defa geçiren çocuğun bir daha geçirme ihtimali var mıdır?
Hastalık bir üst solunum yolu enfeksiyonu hastalığı olduğu için genelde hasta olan bebeğin yada çocuğun öksürük, hapşırık yoluyla ortama yaydığı damlacıklarla bulaşır.Bunları yayan çocuğun bulunduğu ortamda bulunan herkes bulaşabilir. Bulaşma solunum yoluyla olduğu için kalabalık ortamlar bebekler için büyük risk taşır.Ne olursa olsun hertürlü ateşli hastalığı olan çocukların diğer sağlıklı bebeklerden izole edilmesi gereklidir.korunmada da genel hijyen kurallarına dikkat edilir. Eler iyi yıkanır, bebeğin temas ettiği herşey dezenfekte edilir. Özellikle ağzına götürdüğü bütün cisimler sterilize”mikroplarından arındırma” edilmelidir.Genelde virüs alındıktan 10-17 gün “ortalama 9 gün” kadar insanın vücudunda bir üreme dönemi sessiz dönem yada bizim kuluçka dönemi dediğimiz bir dönem geçirir.
Hastalığı bir defa geçiren bir çocuk hayatı boyunca bir daha bu hastalığı geçirmez hayat boyu bağışıklanmış olur.

Hastalık kaç gün sürer? Tedavisiz bırakılırsa daha kötü sonuçları olabilir mi ?
Hastalık genelde 1 hafta kadar sürer bunun 3-4 günü ateşli dönemdir geri kalan 2-3 günü de vücutta döküntülerin olduğu dönemdir.
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur.. Yüksek ateşli bir hastalık olduğu ,döküntüler geç ortaya çıktığı ve Erken dönemde herhangi bir muayene belirtisi de vermediği için hem aileyi hemde çocuk hekimini huzursuz eden bir hastalıktır.
Çok sıkı takip edilmesi gerekir.Diğer hastalıklarla karışmaması için çok yüksek ateşli çocuklarda kan testleri kontrol edilebilir.Hatta hastalığı ağır geçirenlerde, dalgınlık, uyku hali, havale geçirme gibi hallerde istenirse Herpes virüs Tip 6 IgM serolojik olarak tespiti yapılıp tanı kesinleştirilebilir.
İlaç olarak paresatamol verilip ateş kontrol altında tutulur. Ilık uygulama yapılabilir ve çocuğa bol sıvı verilir. Taze meyve suları, sulu çorbalar verilebilir.
Hastalığın kendisi çok kafaya takılmaması gereken bir hastalık olarak ifade edilir.Ancak ateşli dönemde bazı çocuklarda “ febril konvülziyon “ dediğimiz ateşli havaleye sebep olabilir ve bazen beyin tutulumu “ensefalite” neden olabilir. O nedenle her zaman hekim kontrolünde hastanın yakın takibi önerilir...

Tedavi olarak ne yapılmalıdır?
Hastalığın kendine özel bir tedavisi yoktur.Ancak ateşin düşürülmesi için Parasetamol, bol sıvı ve özel olarak bebeğin bakımı ve yakın takibi yapılmalıdır.
Her hastalıkta olduğu gibi beslenme ve bakım çok önemlidir.Çocuklar hasta olduklarında sıvı almak ,yemek yemek istemezler. Herşeyi red etme eğilimleri vardır..Ailelere bu durumlarda çok büyük sabır ve emek düşer.Sürekli derece ile ateş ölçümleri yapılıp çocukla yakınen ilgilenip onları kandıra kandıra bol sıvı ile takviye etmeli taze meyve suyu kokteyilleri, sulu çorbalar hazırlamalı ve kaşık ellerinde kandıra kandıra bunları onlara oyunlar eşiliğinde sunmalıdırlar....!

6 hastalık geçiren bir hasta mutlaka hekime başvurmalımıdır ?
Altıncı hastalık teşhisini koymak kolay değildir. Aileler için yüksek ateş çok tedirgin edici bir durumdur.Ayrıca Ateşin nereden kaynaklandığı bulununcaya kadar, yada 6. hastalık geçirdiği kesinleşinceye kadar hastanın bir çocuk uzmanının takibinde kalması daha uygundur.
Hasta , bir çocuk uzmanının kontrolünde olmalı ve.aşağıda görülen durumlarada mutlaka yeniden çocuk doktoru aranmalıdır.
. Çocuğun ateşi düşmeden döküntüler başlamışsa,
. Ateşi düşen çocuk tekrar ateşlenirse,
. Çocuğa yeterli sıvı verilemiyor, yeterli beslenemiyorsa,
. Dalgınlık ,uykuya eğilim kolay uyandırılamama ,hayal görme, sayıklama görülürse,
. Ciddi baş ağrısı, ensesini kasma, fazla hareket ettirememe görülürse,
. Fazla sayıda tekrarlayan kusmalar olursa,
. Nefes alma güçlüğü,göğüs ağrısı, şiddetli öksürük varsa,
. Çocuk başlangıca göre daha kötü görünüyorsa.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...